15 įdomių faktų apie maistą, kurių nežinojote
Maistas yra ne tik mūsų kasdienė būtinybė, bet ir nuostabų pasaulį slepiantis objektas. Nuo egzotiškų patiekalų iki netikėtų maistinių savybių – maisto pasaulis pilnas stebuklų. Šiame straipsnyje pateiksime 15 įdomių faktų, kurie tikrai praplės jūsų žinias apie maistą.
1. Medus niekada nesugenda
Ar žinojote, kad medus yra vienintelis maistas, kuris niekada nesugenda? Archeologai rado tūkstančių metų senumo medų, kuris vis dar tinkamas vartoti.
2. Šokoladas buvo valiuta
Senovės majai ir actekai naudojo kakavos pupeles kaip valiutą, nes šokoladas buvo laikomas didžiausiu turtu.
3. Pomidoras – vaisius ar daržovė?
Botaniškai pomidoras yra vaisius, bet 1893 m. JAV Aukščiausiasis Teismas jį priskyrė daržovėms dėl prekybos tarifų.
4. Sūriausia sriuba pasaulyje
Japonijoje gaminamas „miso“ sriubos koncentratas laikomas vienu sūriausių pasaulyje. Vienoje porcijoje gali būti daugiau nei 1 g druskos.
5. Bananas yra uoga
Nors dažniausiai manoma, kad bananas yra vaisius, botaniškai jis yra uoga. Tuo tarpu braškės nėra uogos.
6. Aštrus maistas sukelia „euforiją“
Kai valgote aštrų maistą, jūsų organizmas išskiria endorfinus, todėl jaučiate „euforijos“ efektą.
7. Pirmasis greitasis maistas
Senovės Roma laikoma pirmosios greitojo maisto virtuvės gimtine – čia gatvėse buvo parduodami karšti patiekalai, pavyzdžiui, troškiniai.
8. Saldymedis kaip vaistas
Saldymedis buvo naudojamas medicinoje jau prieš 3000 metų. Senovės Egipte jis padėdavo nuo kosulio ir skrandžio problemų.
9. Arbūzo artimieji
Arbūzas priklauso moliūginių šeimai, todėl jo „giminaičiai“ yra agurkai, cukinijos ir moliūgai.
10. Kava – populiariausias gėrimas pasaulyje
Kava yra antras pagal populiarumą gėrimas pasaulyje po vandens. Kasdien suvartojama apie 2,25 milijardo puodelių kavos.
11. Česnakas valo kraują
Česnakas ne tik suteikia patiekalams skonio, bet ir turi savybę valyti kraują bei mažinti cholesterolio kiekį.
12. Didžiausias maisto festivalis
Tailandas kasmet rengia „Beždžionių banketą“, kurio metu šimtams beždžionių patiekiama daugiau nei 2 tonos vaisių ir daržovių.
13. Karštas vanduo užšąla greičiau
Mpemba efektas teigia, kad karštas vanduo užšąla greičiau nei šaltas. Mokslininkai vis dar diskutuojama apie šio reiškinio priežastis.
14. Šampanas gali greičiau apsvaiginti
Dėl anglies dioksido burbuliukų šampanas absorbuojamas greičiau nei kiti alkoholiniai gėrimai, todėl jo poveikis juntamas greičiau.
15. Mėlynasis sūris su pelėsiu
Pelėsis mėlynuosiuose sūriuose yra visiškai valgomas ir netgi praturtina jų skonį bei aromatą.
Apibendrinimas
Maistas yra ne tik mūsų energijos šaltinis, bet ir neįtikėtinas kultūrų, istorijos ir mokslo paslapčių šaltinis. Sužinojome, kad medus nesugenda, bananas yra uoga, o šokoladas kažkada buvo valiuta. Tai tik dar kartą įrodo, kad maistas gali stebinti ne mažiau nei didžiausi atradimai.