15 įdomių faktų apie pasaulio kulinariją, kurie nustebins

15 įdomių faktų apie pasaulio kulinariją, kurie nustebins
Maistas yra ne tik būtinas mūsų išlikimui, bet ir viena iš labiausiai įkvepiančių kultūros dalių. Kiekviena šalis turi savitų patiekalų, įdomių tradicijų ir netikėtų skonių derinių. Štai 15 įdomių faktų apie pasaulio kulinariją, kurie jus nustebins!
1. Pica nebuvo sukurta Italijoje tokia, kokią ją žinome
Nors pica siejama su Italija, pirmieji paplotėliai su priedais buvo kepami Senovės Egipte ir Graikijoje. Dabartinė picos versija, su pomidorais ir sūriu, atsirado Neapolyje XVIII a.
2. Sušiai atsirado ne Japonijoje
Sušių kilmė siekia Pietryčių Aziją, kur žuvis buvo fermentuojama ryžiuose siekiant ją išsaugoti. Japonijoje ši praktika evoliucionavo į šiuolaikinius sušius, kuriuos žinome šiandien.
3. Medus niekada nesugenda
Archeologai Egipte atrado daugiau nei 3000 metų senumo medų, kuris vis dar buvo tinkamas valgyti. Dėl savo antibakterinių savybių ir mažo drėgnumo jis nesugenda.
4. Kai kuriose šalyse valgymas rankomis laikomas būtinybe
Indijoje, Etiopijoje ir kai kuriose Artimųjų Rytų šalyse tradiciškai valgoma rankomis, nes tai laikoma natūraliu ir pagarbos kupinu būdu mėgautis maistu.
5. Kava buvo uždrausta keliose šalyse
XVI-XVIII a. kava buvo uždrausta kai kuriose musulmoniškose ir Europos šalyse, nes buvo manoma, kad ji skatina maištą ir pernelyg stimuliuoja smegenis.
6. Prancūzų bulvytės nėra iš Prancūzijos
Bulvytės iš tikrųjų atsirado Belgijoje, kur jos buvo kepamos dar XVII a. Pavadinimas „French fries“ (prancūziškos bulvytės) kilo dėl amerikiečių kareivių, kurie Pirmojo pasaulinio karo metu jas paragavo ir pavadino pagal belgų vartojamą prancūzų kalbą.
7. Čili pipirai padeda mažinti skausmą
Čili pipiruose esantis kapsaicinas stimuliuoja skausmo receptorius ir gali padėti sumažinti skausmą, todėl jis naudojamas net medicinoje kaip priešuždegiminė medžiaga.
8. Šokoladas kažkada buvo vartojamas kaip valiuta
Senovės actekai šokolado pupeles naudojo kaip mokėjimo priemonę – jomis buvo galima nusipirkti maisto, drabužių ir net vergų.
9. Patiekalas „Caesar Salad“ nėra iš Italijos
Nepaisant itališko pavadinimo, „Caesar Salad“ buvo sukurtos Meksikoje italo emigranto Cesare Cardini restorane Tijuanos mieste XX a. pradžioje.
10. Eskimų ledai neturi nieko bendra su pienu
Eskimų ledai, vadinami „Akutaq“, gaminami iš gyvūnų taukų, uogų ir kartais net žuvies. Tai tradicinis inuitų delikatesas, kuris padeda išlikti šiltai šaltame klimate.
11. Pomidorai Europoje iš pradžių buvo laikomi nuodingais
Kai pomidorai pirmą kartą atkeliavo į Europą XVI a., daugelis žmonių juos laikė nuodingais dėl jų priklausymo bulvinių augalų šeimai. Tik vėliau jie tapo nepakeičiama Viduržemio jūros virtuvės dalimi.
12. Japonijoje populiaru valgyti žalius kiaušinius
Japonai dažnai valgo žalius kiaušinius kartu su ryžiais ir sojų padažu. Dėl griežtų higienos reikalavimų jų kiaušiniai yra specialiai apdorojami, kad būtų saugūs vartoti neapdoroti.
13. Islandijoje populiarus fermentuotas ryklys
„Hákarl“ – islandiškas delikatesas, gaminamas fermentuojant ryklieną kelis mėnesius. Jo kvapas toks stiprus, kad pradedantiesiems patariama kvėpuoti per burną jį ragaujant.
14. Italai labai rimtai žiūri į makaronų valgymo taisykles
Italijoje nėra priimtina valgyti makaronus su vištiena, o jūros gėrybių makaronams niekada nenaudojamas sūris. Tai laikoma rimtu kulinariniu nusižengimu.
15. Kinijoje valgoma beveik viskas, kas juda
Kinų virtuvė yra viena iš įvairiausių pasaulyje, ir joje galima rasti patiekalų su gyvatėmis, skorpionais, šilkaverpių lervomis ir net kengūrų mėsa.
Apibendrinimas
Pasaulio kulinarija yra nepaprastai įvairi ir pilna netikėtumų. Kiekviena kultūra turi unikalių patiekalų, neįprastų tradicijų ir skirtingų skonių suvokimo būdų. Atrasti naujus skonius ir tradicijas gali būti tikra kelionė po pasaulį – net jei tai darote neišeidami iš namų!