Ar sveika valgyti šaldytą maistą?
Šaldytas maistas yra greitas ir patogus sprendimas užimtiems žmonėms. Jis išlaiko ilgesnį galiojimo laiką ir taupo laiką virtuvėje. Tačiau ar šaldytas maistas yra sveikas? Kokie trūkumai slypi jo vartojime? Šiame straipsnyje aptarsime šaldyto maisto privalumus, galimus pavojus ir pateiksime atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.
Ar šaldytas maistas išsaugo maistines medžiagas?
Privalumai
Šaldymas yra viena geriausių maisto konservavimo technologijų.
- Vaisiai ir daržovės dažnai užšaldomi iškart po surinkimo. Tai padeda išlaikyti vitaminus ir mineralus.
- Mėsa ir žuvis, užšaldytos tinkamai, nepraranda savo baltymų ir riebalų kokybės.
Trūkumai
Ne visi šaldyti produktai yra vienodi.
- Šaldytame maiste gali būti mažiau kai kurių termiškai jautrių vitaminų, pvz., vitamino C.
- Kai kurie produktai praranda tekstūrą ir skonį po atšildymo.
Klausimas sau:
- Ar svarbu, kad maiste būtų kuo daugiau vitaminų? Jei taip, rinkitės šaldytus produktus be priedų.
Ar šaldytas maistas turi daug druskos ir priedų?
Šaldyto maisto sudėtis
Neapdoroti šaldyti produktai (daržovės, vaisiai, mėsa) dažniausiai neturi jokių priedų. Tačiau apdorotas šaldytas maistas, kaip picos, koldūnai ar paruošti valgiai, gali būti mažiau sveikas.
- Didelis druskos kiekis padidina kraujospūdžio riziką.
- Dažnai pridedami konservantai, skoniai ir cukrus.
Klausimas sau:
- Ar skaitote etiketes prieš pirkdami? Visada patikrinkite druskos ir priedų kiekį šaldytame maiste.
Kokie yra šaldyto maisto privalumai?
Šaldytas maistas turi keletą aiškių privalumų:
- Laiko taupymas.
Jums nereikia ilgai gaminti. Tiesiog pašildykite ir mėgaukitės. - Maistinių medžiagų išsaugojimas.
Šaldymas padeda išlaikyti maistines medžiagas ilgą laiką. - Ilgesnis galiojimo laikas.
Šaldytas maistas išlieka tinkamas vartoti mėnesiais ar net metais. - Pasirinkimo įvairovė.
Galite rasti produktų iš viso pasaulio.
Kokie yra šaldyto maisto trūkumai?
Nors šaldytas maistas turi privalumų, svarbu atkreipti dėmesį į galimus trūkumus.
- Mažiau šviežumo.
Šaldytas maistas niekada neprilygs šviežiems produktams pagal skonį ir tekstūrą. - Paslėptas cukrus ir riebalai.
Daugelis šaldytų patiekalų turi paslėpto cukraus ar nesveikų riebalų. - Energijos sąnaudos.
Šaldytuvų ir šaldiklių naudojimas reikalauja daug energijos, kas daro įtaką aplinkai.
Dažniausiai užduodami klausimai apie šaldytą maistą
1. Ar šaldytas maistas gali būti toks pat sveikas kaip šviežias?
Taip, jei tai neapdoroti produktai, tokie kaip daržovės ar vaisiai. Tačiau perdirbtas šaldytas maistas gali būti mažiau sveikas.
2. Kaip tinkamai atšildyti šaldytą maistą?
Geriausia atšildyti maistą lėtai, laikant jį šaldytuve. Tai padeda išsaugoti kokybę.
3. Ar galima pakartotinai užšaldyti maistą?
Ne, nes tai gali sukelti bakterijų dauginimąsi ir pabloginti maisto kokybę.
4. Ar šaldytas maistas turi daugiau konservantų?
Neapdorotas šaldytas maistas paprastai neturi konservantų, nes pats šaldymas yra konservavimo metodas.
Kaip rinktis kokybišką šaldytą maistą?
- Skaitykite etiketes.
Venkite produktų su pridėtu cukrumi, druska ar dirbtiniais priedais. - Patikrinkite pakuotę.
Jei pakuotė pažeista ar matomi ledo kristalai, produktas gali būti pažeistas. - Rinkitės natūralius produktus.
Šaldytos daržovės, vaisiai ar mėsa be priedų yra geriausias pasirinkimas.
Apibendrinimas
Šaldytas maistas gali būti sveikas pasirinkimas, jei tai yra neapdoroti produktai. Tačiau svarbu skaityti etiketes ir vengti perdirbtų šaldytų patiekalų, kuriuose yra daug druskos, cukraus ar konservantų. Šaldytas maistas turi privalumų, kaip ilgesnis galiojimo laikas ir maistinių medžiagų išsaugojimas, tačiau jį reikėtų vartoti atsakingai.