Carnitas – nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas
Carnitas - nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas
Reklama
Ieškote patiekalo, kuris tiktų ir šeimos vakarienei, ir šventiniam stalui? Carnitas – tai vienas garsiausių Meksikos virtuvės šedevrų, kuriame susijungia lėtai keptos kiaulienos švelnumas, traškumas ir nepakartojamas aromatas. Tai patiekalas, kuris patiks mėsos mėgėjams, ieškantiems sotaus, bet ir subtiliai pagardinto skonio. Carnitas galima patiekti tortilijose, su ryžiais ar salotomis – tai universalus ir išskirtinis skanėstas.
Ingredientai (4–6 porcijoms)
1,5 kg kiaulienos sprandinės (be kaulo)
1 šaukštelis druskos
1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelis maltos kalendros
1 šaukštelis maltos kumino
1 šaukštelis raudonosios paprikos (mild)
1 lauro lapas
3 skiltelės česnako (sutrintos)
1 apelsino sultys
1 žaliosios citrinos sultys
100 ml vandens
2 šaukštai alyvuogių aliejaus (apkepti)
Gaminimo eiga
Kiaulieną supjaustykite stambiais gabalėliais (apie 5 cm dydžio).
Mėsą pagardinkite druska, pipirais, kalendra, kuminu ir paprika. Palikite bent 30 min.
Gilioje keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsos gabalus iš visų pusių, kad lengvai apskrustų.
Įpilkite apelsino ir žaliosios citrinos sulčių, vandens, įdėkite česnako, lauro lapą.
Uždengę virkite ant mažos ugnies 2–2,5 val., kol mėsa taps labai minkšta.
Pašalinkite dangtį, padidinkite ugnį ir leiskite likusiam skysčiui išgaruoti, vis pamaišydami – mėsa turi apskrusti savo riebaluose.
Norint dar traškesnių gabalėlių, galima paskrudinti orkaitėje 10 min. 220°C temperatūroje.
Patarimai gaminant
Vietoj kiaulienos sprandinės galima naudoti mentę, bet sprandinė – sultingesnė.
Skonį praturtins žiupsnelis cinamono ar dūmo skonio paprika.
Naudokite šviežiai spaustas sultis – tai suteikia natūralaus saldumo ir rūgštumo balanso.
Jei neturite lauro lapo – tiks ir rozmarinas, bet saikingai.
Skonio įvertinimas
Carnitas – traškūs mėsos krašteliai, sultinga vidinė dalis ir citrusinių vaisių gaivumas. Tai sotus, švelnus, aromatingas patiekalas su nedideliu pikantiškumo atspalviu. Puikiai dera su ryžiais, gvakamole ar salsos padažu.
Kodėl verta išbandyti?
Lėtai kepta mėsa išlaiko visą skonį
Skonis kaip iš meksikietiško restorano
Tinka tiek vakarienei, tiek svečių vaišėms
Galima naudoti įvairiuose patiekaluose: tacos, burrito, sumuštiniuose
Kodėl verta gaminti?
| Kodėl verta gaminti | Kam tai tiks |
|---|---|
| Švelni, sultinga ir traški mėsa | Mėsos mėgėjams |
| Gali būti ruošiama iš anksto | Užsiėmusiems žmonėms |
| Skirtingi panaudojimo būdai | Kūrybiškiems virtuvės fanams |
| Natūralūs ingredientai | Sveikiau besimaitinantiems |
| Puikiai tinka vakarėliams | Draugų susibūrimams |

Alternatyvios versijos
Veganiška versija: naudokite jackfruit (duonmedį), paruoštą taip pat kaip kiauliena.
Be gliuteno: naudokite be gliuteno tortilijas arba patiekite su ryžiais.
Mažiau riebalų: vietoj kiaulienos rinkitės kalakutieną.
5 įdomūs faktai
Carnitas kilusios iš Michoacán regiono Meksikoje.
Tradiciškai mėsa verdama kiaulienos taukuose (confit metodu).
„Carnitas“ reiškia „maža mėsa“, bet skonis – didelis!
Meksikiečiai dažnai valgo Carnitas su kukurūzų tortilijomis ir šviežiais žalumynais.
JAV Carnitas tapo „Tex-Mex“ restoranų klasika.
Pabaigai
Tai vienas iš tų receptų, kurį visi nori turėti – paprastas, bet įspūdingas. Išbandykite Carnitas, nustebinkite šeimą ar draugus ir nepamirškite pasidalinti komentaruose, kaip jums pavyko!
