Carnitas – nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas

Carnitas - nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas

Carnitas - nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas


Reklama
Įvertinimas: 0
(0)

Ieškote patiekalo, kuris tiktų ir šeimos vakarienei, ir šventiniam stalui? Carnitas – tai vienas garsiausių Meksikos virtuvės šedevrų, kuriame susijungia lėtai keptos kiaulienos švelnumas, traškumas ir nepakartojamas aromatas. Tai patiekalas, kuris patiks mėsos mėgėjams, ieškantiems sotaus, bet ir subtiliai pagardinto skonio. Carnitas galima patiekti tortilijose, su ryžiais ar salotomis – tai universalus ir išskirtinis skanėstas.


Ingredientai (4–6 porcijoms)

  • 1,5 kg kiaulienos sprandinės (be kaulo)

  • 1 šaukštelis druskos

  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

  • 1 šaukštelis maltos kalendros

  • 1 šaukštelis maltos kumino

  • 1 šaukštelis raudonosios paprikos (mild)

  • 1 lauro lapas

  • 3 skiltelės česnako (sutrintos)

  • 1 apelsino sultys

  • 1 žaliosios citrinos sultys

  • 100 ml vandens

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (apkepti)


Gaminimo eiga

  1. Kiaulieną supjaustykite stambiais gabalėliais (apie 5 cm dydžio).

  2. Mėsą pagardinkite druska, pipirais, kalendra, kuminu ir paprika. Palikite bent 30 min.

  3. Gilioje keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsos gabalus iš visų pusių, kad lengvai apskrustų.

  4. Įpilkite apelsino ir žaliosios citrinos sulčių, vandens, įdėkite česnako, lauro lapą.

  5. Uždengę virkite ant mažos ugnies 2–2,5 val., kol mėsa taps labai minkšta.

  6. Pašalinkite dangtį, padidinkite ugnį ir leiskite likusiam skysčiui išgaruoti, vis pamaišydami – mėsa turi apskrusti savo riebaluose.

  7. Norint dar traškesnių gabalėlių, galima paskrudinti orkaitėje 10 min. 220°C temperatūroje.


Patarimai gaminant

  • Vietoj kiaulienos sprandinės galima naudoti mentę, bet sprandinė – sultingesnė.

  • Skonį praturtins žiupsnelis cinamono ar dūmo skonio paprika.

  • Naudokite šviežiai spaustas sultis – tai suteikia natūralaus saldumo ir rūgštumo balanso.

  • Jei neturite lauro lapo – tiks ir rozmarinas, bet saikingai.


Skonio įvertinimas
Carnitas – traškūs mėsos krašteliai, sultinga vidinė dalis ir citrusinių vaisių gaivumas. Tai sotus, švelnus, aromatingas patiekalas su nedideliu pikantiškumo atspalviu. Puikiai dera su ryžiais, gvakamole ar salsos padažu.


Kodėl verta išbandyti?

  • Lėtai kepta mėsa išlaiko visą skonį

  • Skonis kaip iš meksikietiško restorano

  • Tinka tiek vakarienei, tiek svečių vaišėms

  • Galima naudoti įvairiuose patiekaluose: tacos, burrito, sumuštiniuose


Kodėl verta gaminti?

Kodėl verta gamintiKam tai tiks
Švelni, sultinga ir traški mėsaMėsos mėgėjams
Gali būti ruošiama iš ankstoUžsiėmusiems žmonėms
Skirtingi panaudojimo būdaiKūrybiškiems virtuvės fanams
Natūralūs ingredientaiSveikiau besimaitinantiems
Puikiai tinka vakarėliamsDraugų susibūrimams

 

Carnitas – nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas
Carnitas – nuostabus lėtai keptos kiaulienos receptas

Alternatyvios versijos

  • Veganiška versija: naudokite jackfruit (duonmedį), paruoštą taip pat kaip kiauliena.

  • Be gliuteno: naudokite be gliuteno tortilijas arba patiekite su ryžiais.

  • Mažiau riebalų: vietoj kiaulienos rinkitės kalakutieną.


5 įdomūs faktai

  1. Carnitas kilusios iš Michoacán regiono Meksikoje.

  2. Tradiciškai mėsa verdama kiaulienos taukuose (confit metodu).

  3. „Carnitas“ reiškia „maža mėsa“, bet skonis – didelis!

  4. Meksikiečiai dažnai valgo Carnitas su kukurūzų tortilijomis ir šviežiais žalumynais.

  5. JAV Carnitas tapo „Tex-Mex“ restoranų klasika.


Pabaigai
Tai vienas iš tų receptų, kurį visi nori turėti – paprastas, bet įspūdingas. Išbandykite Carnitas, nustebinkite šeimą ar draugus ir nepamirškite pasidalinti komentaruose, kaip jums pavyko!

Buvo naudinga? Įvertink!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų 0

Kol kas balsų nėra

Meta Connect 2025: dirbtinis intelektas susilieja su išmaniaisiais akiniais
Kuo skiriasi meilė ir prisirišimas? Štai kaip tai atskirti
Kritulių matavimo vienetai: žemas, vidutinis, aukštas – paaiškiname, ką tai reiškia
Michael Caine biografija – britų aktorius, Oskaras, „The Dark Knight“
Mokslas išaiškino: kas labiau kenčia po skyrybų – vyrai ar moterys?
5 meilės mitai, kuriais vis dar tiki milijonai – o jie visi neteisingi
Actekų ritualai: ką reikėtų žinoti apie senovės tradicijas
Ar būtina rinkti šuns ekskrementus? Baudos už nesilaikymą
Kokie ugnikalniai egzistuoja ir kitose planetose? Štai ką apie juos žinome
5 meilės klaidos, kurias daro net protingiausi žmonės
× PASISKAITOM.LT Straipsnio paveikslėlis
Skaityti straipsnį
Prisijunk ir dalinkis savo nuomone!
Atsisiųsti
Pasiekiami ir telefone! Atsisiųsti programėlę