Reklama

Kaip išmokti atskirti valgomuosius ir nuodingus grybus?

Kaip išmokti atskirti valgomuosius ir nuodingus grybus?

Kaip išmokti atskirti valgomuosius ir nuodingus grybus?


Įvertinimas: 0
(0)

Grybavimas yra ne tik smagus laisvalaikio užsiėmimas, bet ir atsakinga veikla, reikalaujanti žinių. Kad išvengtumėte apsinuodijimo, būtina mokėti atskirti valgomuosius grybus nuo nuodingų. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius požymius, pagal kuriuos galima atpažinti grybus, dažniausiai pasitaikančias klaidas bei pateiksime patarimus, kaip saugiai rinkti grybus.

1. Pagrindiniai skirtumai tarp valgomųjų ir nuodingų grybų

Norint išmokti atskirti valgomuosius ir nuodingus grybus, svarbu atkreipti dėmesį į šiuos požymius:

  • Kepurėlės forma ir spalva: Nuodingi grybai dažnai būna ryškių spalvų (pvz., musmirės), tuo tarpu dauguma valgomųjų grybų yra žemiškų, neryškių atspalvių.
  • Takučio struktūra: Valgomieji grybai, tokie kaip baravykai, turi tankų, tvirtą koto audinį, o kai kurie nuodingi grybai, pavyzdžiui, žalsvoji musmirė, turi ploną, trapų kotą su žiedu.
  • Kvapas: Dauguma valgomųjų grybų turi malonų, žemišką kvapą, tuo tarpu nuodingi gali skleisti nemalonų, aštrų arba cheminį kvapą.
  • Sporų atspaudas: Sporų spalva gali padėti atpažinti grybus – pavyzdžiui, kai kurių nuodingų grybų sporos yra baltos, o daugumos baravykų – rudos.

2. Dažniausiai painiojami valgomi ir nuodingi grybai

Kai kurie nuodingi grybai atrodo labai panašūs į valgomuosius, todėl būtina būti itin atsargiems.

Valgomasis grybas Panašus nuodingas grybas Pagrindiniai skirtumai
Baravykas Mirtinasis nuosėdis (Boletus satanas) Nuodingas turi raudoną kotą ir mėlynuoja pjūvyje
Voveraitė Nuodingoji kūgiabudė (Omphalotus olearius) Kūgiabudė turi intensyvesnį oranžinį atspalvį, augina grupėmis
Pievašakis Baltasis nuodingasis nuosėdis Nuodingas grybas turi nemalonų kvapą ir platesnį kotą
Lepšė Baltasžvynis žvynabudikis Žvynabudikis turi specifinį, stiprų kvapą

 

Kaip išmokti atskirti valgomuosius ir nuodingus grybus?
Kaip išmokti atskirti valgomuosius ir nuodingus grybus?

3. Praktiniai patarimai pradedantiesiems grybautojams

  • Nerinkite grybų, jei nesate 100% tikri dėl jų tapatybės. Jei kyla bent menkiausia abejonė – palikite grybą miške.
  • Venkite rinkti jaunus, neišsivysčiusius grybus. Jauni grybai dar neparodo visų būdingų požymių, todėl juos lengviau supainioti su nuodingais.
  • Naudokite patikimus grybų atpažinimo vadovus. Geriausia turėti su savimi iliustruotą grybų knygą arba naudotis specializuotomis mobiliųjų programėlėmis.
  • Saugokitės senų ir sukirmijusių grybų. Net ir valgomi grybai gali sukelti apsinuodijimą, jei jie yra pernelyg seni ar supuvę.
  • Niekada nepasikliaukite liaudies mitais. Tokių kaip „nuodingi grybai yra kartūs“ ar „jei grybas suvalgomas gyvūnų, jis saugus žmogui“ – šios taisyklės yra klaidinančios ir gali būti pavojingos.

4. Ką daryti apsinuodijus grybais?

Jei po grybų valgymo pajuntate apsinuodijimo simptomus (pykinimą, vėmimą, pilvo skausmus, galvos svaigimą ar haliucinacijas), nedelsdami kreipkitės į medikus. Svarbu kuo greičiau nustatyti apsinuodijimo priežastį ir suteikti reikiamą pagalbą.

Išvada

Grybavimas gali būti saugus ir malonus, jei laikysitės tam tikrų taisyklių. Atkreipdami dėmesį į pagrindinius grybo požymius, naudodamiesi patikimais atpažinimo šaltiniais ir būdami atsargūs, galėsite mėgautis gamtos teikiamais turtais be rizikos sveikatai.

Buvo naudinga? Įvertink!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų 0

Kol kas balsų nėra


Kodėl verta prisijungti?

Pasiskaitom.lt Logo

Prisijungę galėsite pasinaudoti visomis mūsų platformos galimybėmis!

  • Palikti komentarus ir dalyvauti diskusijose.
  • Skaityti net 13133 straipsnius be apribojimų!
  • Matyti visą portalo turinį!
  • Būsite pirmi, sužinoję apie naujausius straipsnius!

Prisijunk ir pradėk dalintis savo nuomone!

Greitas prisijungimas!

Parašykite komentarą