Reklama

Kaip virti bruknių ir mėlynių uogienę kartu – dvi uogos, vienas stiklainis

Kaip virti bruknių ir mėlynių uogienę kartu – dvi uogos, vienas stiklainis

Kaip virti bruknių ir mėlynių uogienę kartu – dvi uogos, vienas stiklainis

Įvertinimas: 0
(0)

Kai rudens miškai dovanoja pilnas pintines bruknių ir mėlynių, pats metas virti uogienę. Nors šios uogos labai skirtingos – bruknės rūgštokos ir tvirtos, o mėlynės švelnios ir saldžios – kartu jos sukuria nepakartojamą skonio balansą. Toks derinys tinka ne tik prie blynų ar košės, bet ir prie mėsos patiekalų. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip išvirti tobulą bruknių ir mėlynių uogienę, pasidalinsime receptu, patarimais ir laikymo rekomendacijomis.


Kodėl verta derinti bruknes su mėlynėmis?

Skonio pusiausvyra ir natūralus tirštumas

Bruknės turi natūralaus pektino, todėl puikiai tinka uogienėms. Jos rūgštelė subalansuoja mėlynių saldumą, o kartu išgaunamas sodrus, bet neperkrautas skonis. Tai tikras rudens klasikos pavyzdys.

Nauda sveikatai

Abiejų uogų mišinys – vitaminų bomba: antioksidantai, vitaminai C, E, skaidulos. Ypač tinka imunitetui stiprinti šaltuoju metų laiku.


Receptas: Bruknių ir mėlynių uogienė

Sudedamosios dalys ir proporcijos (apie 1 litrą uogienės):

Sudedamosios dalys Kiekis
Bruknės 500 g
Mėlynės 500 g
Cukrus 700 g (reguliuoti pagal skonį)
Citrinos sultys (nebūtina) 1 valgomasis šaukštas

Paruošimo žingsniai:

  1. Nuplaukite ir išrūšiuokite uogas. Pašalinkite kotelius, lapelius, patrintas ar sugedusias uogas.

  2. Sudėkite į puodą bruknes ir mėlynes, užberkite cukrų ir palikite 1 valandai, kad išsiskirtų sultys.

  3. Lėtai užvirkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami.

  4. Virinkite apie 25–30 minučių, kol masė šiek tiek sutirštės. Jei reikia – įpilkite citrinos sulčių.

  5. Išbandykite tirštumą – užlašinkite ant šalto lėkštelės krašto. Jei stingsta – jau paruošta.

  6. Pilkykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite kelioms minutėms.


Praktiniai patarimai ir gudrybės

  • Bruknių kiekį galite padidinti, jei norite rūgštesnio skonio – jos ilgiau išsilaiko ir suteikia tvirtumo uogienei.

  • Mėlynės linkusios tirštėti, tad nereikės jokių papildomų želatinų ar tirštiklių.

  • Jei norite išlaikyti uogų tekstūrą, virkite trumpiau – apie 15–20 minučių. Jei mėgstate vientisą konsistenciją, virkite ilgiau.

 

Kaip virti bruknių ir mėlynių uogienę kartu – dvi uogos, vienas stiklainis
Kaip virti bruknių ir mėlynių uogienę kartu – dvi uogos, vienas stiklainis


Kaip laikyti bruknių ir mėlynių uogienę?

Tinkamas laikymas – ilgesnis galiojimas

  • Naudokite mažus, sandarius stiklainius. Po atidarymo laikyti šaldytuve ir suvartoti per 2–3 savaites.

  • Laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Rūsys arba virtuvės spintelė – puikiai tiks.

  • Gerai sterilizuokite stiklainius prieš pilstant – tai padeda išvengti pelėsio ir fermentacijos.


Dažniausios klaidos verdant šią uogienę

  • Per daug cukraus. Bruknės ir taip gana rūgščios, bet per didelis cukraus kiekis užgoš tikrąjį uogų skonį.

  • Nepakankama virimo trukmė. Mėlynės linkusios leisti daug sulčių, todėl virkite pakankamai ilgai, kad uogienė tirštėtų.

  • Blogai sterilizuoti stiklainiai. Nepatingėkite – tai tiesiogiai lemia produkto kokybę ir laikymąsi.


Greita atmintinė

  • Bruknės + mėlynės = rudens klasika

  • Pektinas iš bruknių = natūralus tirštiklis

  • Cukraus kiekį koreguokite pagal skonį

  • Laikykite vėsiai ir tamsiai

  • Po atidarymo – tik šaldytuve


Apibendrinimas

Bruknių ir mėlynių uogienė – tai ne tik skanus, bet ir naudingas rudens skanėstas. Ji lengvai pagaminama, universali ir puikiai tinka tiek prie saldžių, tiek prie pikantiškų patiekalų. Jei dar nebandėte šio derinio – metas pabandyti. Vienas stiklainis, dvi galingos uogos – ir visus metus džiuginsite savo skonio receptorius!

Buvo naudinga? Įvertink!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų 0

Kol kas balsų nėra

Kaip Mėnulio fazės veikia nuotaiką ir emocijas?
Kada verta priimti darbo pasiūlymą iš Užimtumo tarnybos? Patarimai
Kurioje šalyje įvyko daugiausiai branduolinių bandymų? Nustebsite
Branduolinio ginklo veikimo principas: nuo urano iki grandininės reakcijos
Štai kodėl pirmoji meilė lieka visam gyvenimui
Bieiškant Titaniko – Titano tragedija ir istorija
Kaip teisingai rūkyti cigarą: 7 žingsnių vadovas
Ar tiesa, kad protingi žmonės dažniausiai yra vieniši? Atsako psichologas
Ar įmanoma sustabdyti ugnikalnio išsiveržimą? Mokslinės fantazijos ir realybė
Kurios šalys dar niekada nelaimėjo Eurovizijos? Sąrašas
Pašalpos emigrantams: Ar galima gauti pašalpą grįžus į Lietuvą?
Kokias spalvas maišyti, kad gautume šviesiai geltoną spalvą? Atsakome
Nuostabus Ukrainiečių dronų pilotų darbas: nustebino net visko mačiusius
Ar debesuotas oras smarkiai sumažina saulės elektrinės našumą?
Paramos formos Lietuvoje: dotacijos, subsidijos ir daugiau
Kaip išgauti mėtų atspalvį maišant spalvas? Atsakome
Kiek moka Užimtumo tarnyba bedarbiams? [Atnaujinta informacija]
Kas dažniau atsisako meilės dėl karjeros – vyrai ar moterys?
Dotacijos inovacijoms ir technologijoms Lietuvoje – kas siūloma?
Žmonės dalijasi: 10 netikėtų akimirkų, kai suprato, kad tai – meilė
× PASISKAITOM.LT
Skaityti straipsnį

Kodėl verta prisijungti?

PASISKAITOM.LT

Prisijungę galėsite pasinaudoti visomis platformos galimybėmis!

  • Palikti komentarus ir dalyvauti diskusijose.
  • Skaityti net 15014 straipsnius be apribojimų!
  • Matyti visą portalo turinį!
  • Būsite pirmi, sužinoję apie naujausius straipsnius!
Prisijunk ir dalinkis savo nuomone!
Greitas prisijungimas!
Atsisiųsti
Pasiekiami ir telefone! Atsisiųsti programėlę

Parašykite komentarą