Reklama

Močiutės kisieliaus receptas su džiovintomis slyvomis

Močiutės kisieliaus receptas su džiovintomis slyvomis

Močiutės kisieliaus receptas su džiovintomis slyvomis

Įvertinimas: 0
(0)

Yra skonių, kurie sugrąžina į vaikystę vos tik paragavus. Močiutės kisielius su džiovintomis slyvomis – vienas iš jų. Kvapnus, švelniai saldus, tirštas desertas, kuris dažnai garuodavo ant stalo žiemos vakarais. Tai – tikras lietuviškas tradicinis desertas, vertas būti perduodamas iš kartos į kartą.

Šiandien kviečiu prisiminti arba atrasti šį paprastą, bet ypatingą receptą, kuris tiks tiek šventėms, tiek jaukiems šeimos vakarams.


Kodėl verta gaminti kisielių su džiovintomis slyvomis?

  • Unikalus skonis: džiovintos slyvos suteikia subtilaus saldumo ir šiek tiek dūminės natos

  • Natūralumas: be dirbtinių priedų – tik vaisiai, krakmolas ir šiek tiek cukraus

  • Sveikumas: džiovintos slyvos gerina virškinimą, turi daug skaidulų

  • Lengvas paruošimas: keli ingredientai ir trupinėlis kantrybės – to užtenka


Ingredientai ir proporcijos

Ingredientas Kiekis
Džiovintos slyvos 200 g
Vanduo 1 litras
Cukrus 3–5 šaukštai (pagal skonį)
Bulvių krakmolas 2–3 šaukštai
Cinamonas (nebūtina) žiupsnelis
Vanilinis cukrus 1 arbatinis šaukštelis

Kaip pagaminti močiutės kisielių su slyvomis?

  1. Slyvas perrinkite ir nuplaukite. Geriausia – užpilti šiltu vandeniu ir palaikyti 10 min.

  2. Užvirkite 1 litrą vandens, sudėkite slyvas ir virkite ant silpnos ugnies 15–20 min., kol vaisiai suminkštės.

  3. Pagardinkite. Įdėkite cukrų, vanilinį cukrų, jei mėgstate – žiupsnelį cinamono.

  4. Paruoškite krakmolo tirpalą. Krakmolą išmaišykite su 100 ml šalto vandens.

  5. Supilkite krakmolą į slyvų nuovirą. Pilkite lėtai, nuolat maišydami.

  6. Virkite dar 1–2 minutes. Kai tik sutirštėja, nukelkite nuo ugnies.

  7. Patiekite šiltą arba atvėsintą. Puikiai tinka su šaukšteliu grietinėlės ar šviežiomis uogomis.


 

Močiutės kisieliaus receptas su džiovintomis slyvomis
Močiutės kisieliaus receptas su džiovintomis slyvomis


Praktiniai patarimai

  • Rinkitės kokybiškas slyvas. Geriausios – be konservantų, natūralios, švelniai minkštos.

  • Nebijokite eksperimentuoti. Galite pridėti džiovintų obuolių, razinų ar net šiek tiek spanguolių.

  • Skonis švelnesnis, jei slyvas prieš verdant pamirkysite. Tai taip pat padės išvengti per daug intensyvaus rūgštumo.


Dažniausios klaidos gaminant kisielių

  • Per didelis cukraus kiekis. Slyvos jau yra saldžios – skaninkite pamažu.

  • Krakmolas sumaišomas su karštu vandeniu. Naudokite tik šaltą vandenį, kad nesusidarytų gumuliukai.

  • Supylus krakmolą nemaišoma. Būtina maišyti nuolat – taip išgaunamas lygus tirštumas.


Kaip laikyti kisielių su džiovintomis slyvomis?

  • Laikykite šaldytuve, sandariai uždengtoje stiklinėje ar keraminėje taroje.

  • Galioja 2–3 dienas, tačiau skaniausias pirmąją dieną.

  • Jei tirštėja – galite šiek tiek pašildyti ir įpilti vandens, išmaišyti.

  • Nerekomenduojama šaldyti, nes tekstūra pakinta.


Greita atmintinė

  • Močiutės kisielius su džiovintomis slyvomis – šildantis, švelnus, nostalgiškas desertas.

  • Receptui reikia vos kelių ingredientų.

  • Krakmolą visuomet maišykite su šaltu vandeniu.

  • Gali būti patiekiamas ir šiltas, ir šaltas.

  • Laikyti šaldytuve, vartoti per kelias dienas.


Apibendrinimas

Močiutės kisielius su džiovintomis slyvomis – tai ne tik desertas, bet ir emocija. Jo skonis – švelnus, natūralus, dvelkiantis senovine ramybe ir šiluma. Šį receptą verta turėti savo virtuvėje ne tik dėl skonio, bet ir dėl prisiminimų, kuriuos jis sukelia. Paruošę jį savo šeimai, tikrai nustebinsite ir pradžiuginsite visus prie stalo!

Buvo naudinga? Įvertink!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų 0

Kol kas balsų nėra

Kaip vyksta konklavos slaptas balsavimas? Tai ko nežinojote
Ar galima įtraukti vėjo jėgainę į namo renovacijos projektą? Atsakome
Įdomūs faktai apie Simpsonus, kurių galbūt nežinojote 2025
Įdomiausi faktai apie branduolines galvutes: dydis, svoris, galia
Sužinokite kaip sapnai gali atspindėti jūsų būseną?
Įdomūs faktai apie saulės smūgį: ką būtina žinoti kiekvienam
Cigarai ir viskis: tobulas derinys ar tik stereotipas?
Titaniko paskutinė kelionė: kas vyko nuo išplaukimo iki tragedijos
Neįgalumo lygis ir pašalpa: ką būtina žinoti apie išmokas 2025 metais
Šokiruojantys faktai apie branduolinius bandymus, kurie pakeitė pasaulį!
Kokias spalvas maišyti, kad gautume šviesiai raudoną spalvą? atsakome
Didžiausias branduolinis sprogimas istorijoje: faktai apie „Caro bombą”
TITANO tragedija – žvilgsnis į vandenynų gelmes ir žmogaus drąsą
Kaimynas kerštauja stovėjimo aikštelėje? Teisiniai patarimai
Kaip teisėtai įregistruoti vaiką į darželį: svarbiausi žingsniai
20 netikėtų faktų apie Euroviziją, kurių dar negirdėjote
10 netikėtų faktų apie kazino istoriją
Vatikano valstybė: mažytė šalis su milžiniška įtaka
Viskas ką reikia žinoti apie valstybės dotacijas Lietuvoje
10 faktų apie prakaitą, kurių tikrai nežinojai
× PASISKAITOM.LT
Skaityti straipsnį

Kodėl verta prisijungti?

PASISKAITOM.LT

Prisijungę galėsite pasinaudoti visomis platformos galimybėmis!

  • Palikti komentarus ir dalyvauti diskusijose.
  • Skaityti net 14851 straipsnius be apribojimų!
  • Matyti visą portalo turinį!
  • Būsite pirmi, sužinoję apie naujausius straipsnius!
Prisijunk ir dalinkis savo nuomone!
Greitas prisijungimas!
Atsisiųsti
Pasiekiami ir telefone! Atsisiųsti programėlę

Parašykite komentarą