Paprasto pyrago receptas – iškeps kiekvienas! O skonis priblokš
Paprasto pyrago receptas - iškeps kiekvienas! O skonis priblokš
Reklama
Kai norisi kažko saldaus, bet paprasto – šis pyragas tampa tikru išsigelbėjimu. Jis toks, kokį kepdavo močiutės – purus, švelnus ir nostalgiškai gardus. Tinka savaitgalio pusryčiams, vaišėms su draugais ar net greitai saldžiai vakarienei. Net jei neturi daug patirties virtuvėje – šį lengvą paprasto pyrago recepta įveiks kiekvienas. O paragavus… skonis širdyje išliks ilgam!
Ingredientai
3 kiaušiniai
150 g cukraus
1 šaukštelis vanilinio cukraus
120 ml pieno
100 ml aliejaus (neutralaus skonio)
200 g kvietinių miltų
1.5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
(nebūtina) 100 g uogų ar vaisių gabaliukų
Gaminimo eiga
Įkaitink orkaitę iki 180 °C (viršus-apačia).
Į dubenį įmušk kiaušinius, suberk cukrų ir vanilinį cukrų – gerai išplak, kol masė taps šviesi.
Supilk aliejų, pieną ir dar kartą trumpai išmaišyk.
Atskirai sumaišyk miltus, kepimo miltelius ir druską.
Miltų mišinį pamažu įmaišyk į skystą masę – tešla turi būti vientisa.
Supilk tešlą į kepimo formą (20–24 cm), išklotą kepimo popieriumi.
Jei naudoji vaisius/uogas – užbarstyk viršų.
Kepk apie 35–40 min., kol gražiai paruduos ir įsmeigtas pagaliukas liks sausas.
Patarimai gaminant
Naudok graikišką jogurtą vietoj pieno, jei nori drėgnesnio pyrago.
Vietoj uogų gali naudoti tarkuotą obuolį, kriaušę ar net šokolado gabalėlius.
Neperplak masės – taip pyragas išliks purus.
Jeigu nori sotesnio varianto, pabandyk įberti riešutų.

Skonio įvertinimas
Šis pyragas – minkštas, švelnus, ne per saldus, su traškia viršūne ir šiltu namų kvapu. Jis toks universalus, kad tinka tiek su pienu, tiek su kava, tiek vienas – tiesiog pasimėgavimui.
Kodėl verta išbandyti?
Pagaminamas vos iš keleto ingredientų, kuriuos turi kone kiekvienas.
Skanus ir šiltas, ir atvėsęs – puikus tiek šventei, tiek kasdienai.
Vaikams – kaip desertas, suaugusiems – kaip prisiminimas iš vaikystės.
Vienas tų receptų, kurį išsaugosi „visiems laikams“.
Kodėl vertas dėmesio?
| Kodėl verta gaminti | Kam tai tiks |
|---|---|
| Greitas ir paprastas receptas | Pradedantiesiems virtuvėje |
| Naudoja kasdienius produktus | Užimtiems žmonėms |
| Gali būti pritaikytas įvairiai | Vaikams, sportuojantiems |
| Skanus šiltas ir atvėsęs | Svečiams ar vakarienei |
| Ne per saldus – galima reguliuoti cukrų | Sveikiau besimaitinantiems |

Alternatyvios versijos
Veganiška versija: vietoj kiaušinių naudok bananą arba obuolių tyrę, vietoj pieno – augalinį.
Be gliuteno: naudok ryžių arba migdolų miltus.
Galima kepti ir mažuose keksiukuose – trumpink kepimo laiką iki 20–25 min.
5 įdomūs faktai
Pirmieji pyragai buvo kepami jau Senovės Egipte – jie buvo saldinami datulėmis ir medumi.
Pyragas – vienas populiariausių desertų visame pasaulyje.
Lietuvoje tradicinis pyragas dažnai siejamas su močiutės receptais.
Vanilės kvapas, naudojamas šiame pyrage, mokslininkų įvardytas kaip vienas „laimingiausių kvapų“.
Tokio tipo paprasti pyragai dažnai naudojami kaip pagrindas tortams ar sluoksniams.
Pabaigai
Šis pyragas – tikras atradimas kiekvienam. Iškepti paprasta, o rezultatas džiugina kiekvieną kąsnį. Išbandyk ir pasidalink, kaip pavyko – galbūt tai taps vienas iš tų receptų, kurį visi nori turėti?
